Merellä soudellessa saatiin virvelillä kesällä 2022 tämmöinen pikkuinen kuha. Tämähän on selkeästi alamittainen mutta täytyihän siitä silti ottaa kuva.Kuvaajana Emppu.

Siikaongella

22.08.2023

Ympäri Helsingin rantoja löytyy mitä erilaisempia kalastuspaikkoja. Tässä Kruunuvuorenrannan siikapaikka. Upeita kallioita ja täältäkin löytyy nuotiopaikka missä voi grillata katoksen alla. Siika syö keväällä jo todella aikaisin heti jäiden lähettyä. Monesti maalis-huhtikuussa noin kaksi viikkoa jäiden lähettyä. Kun rantaveteen tulee valoa ja...


Perhosidonta, kalojen luonnollisen ravinnon jäljittelyä

Alun alkaen taimenen ja myöhemmin muidenkin pinnalta syövien kalalajien, kuten harjuksen kalastamiseen. Keinotekoinen perho toimii perhokalastuksessa syöttinä. Perho voidaan sitoa muodoltaan, kooltaan ja väritykseltään vastaamaan kalan luontaista ravintoa eli hyönteisiä. 

Perho saattaa myös toimia ärsykkeenä niissä tapauksissa, jossa se ei täysin vastaa hyönteisen  luonnollista ulkoasua. Tekotapaan, millainen perho suunnitellaan, vaikuttaa pyyntipaikan, eri vuodenaikojen, veden virtauksien kuin vallitsevan säätilan olosuhteet. Perhonsidonta on taiteenlaji. Se on rinnastettavissa käsityöhon, jossa matkitaan eri hyönteisten kehitysvaiheita taidokkaalla sidonnalla. Erilaiset, yksilölliset sidonnat vahvistavat käsitystä millainen perho on paras vallitsevien olosuhteiden vaikuttaessa valintaan. Itsessään perhonsidonta lievittää perhokalastajan vieroitusoireita odotellessa kalastuskauden alkua. 

Perhonsidonta ei ole järin kallis harrastus, toki siinäkin on laaja hintaskaala. Perusvälineistön saa 80-100 eurolla, johon kuuluu mm. liima, perhosidontapenkki, siimaa, koukkuja, silikoniputki, messinkikuulia, lankarullapidin, sakset, sidontalankaa sekä kasa erilaisia kuituja että karvoja. Netistä löytyy erinomaisia ohjaavia videoita sopivan perhon virittelyyn.