Mökkireissulla emme pystyneet jälleenkään ohittamaan kalastusinnostusta. Heittelimme virveliä laiturilla ja soutelimme merellä toista tuntia. Saaliina ahvenet ja hauki sekä merellä vastaan tulevan kalastajan antama jättihauki.
Valkjärvellä kalastamassa rannalla
Ajeltiin yhtenä syksyisenä iltapäivänä Lahden kupeessa ja sattumalta huomasimme ihanan järven siintävän edessämme. Päätimme ottaa aina matkassa mukana olevat virvelit ja mennä heittelemään rannalta ja saaliina tulikin aivan super pieni ahvenenpoikanen. Poikani oli tyytyväinen tähän pieneeenkin saaliiseen ja leveä hymy suulilla lähdimme ajamaan...
Perhosidonta, kalojen luonnollisen ravinnon jäljittelyä
Alun alkaen taimenen ja myöhemmin muidenkin pinnalta syövien kalalajien, kuten harjuksen kalastamiseen. Keinotekoinen perho toimii perhokalastuksessa syöttinä. Perho voidaan sitoa muodoltaan, kooltaan ja väritykseltään vastaamaan kalan luontaista ravintoa eli hyönteisiä.
Perho saattaa myös toimia ärsykkeenä niissä tapauksissa, jossa se ei täysin vastaa hyönteisen luonnollista ulkoasua. Tekotapaan, millainen perho suunnitellaan, vaikuttaa pyyntipaikan, eri vuodenaikojen, veden virtauksien kuin vallitsevan säätilan olosuhteet. Perhonsidonta on taiteenlaji. Se on rinnastettavissa käsityöhon, jossa matkitaan eri hyönteisten kehitysvaiheita taidokkaalla sidonnalla. Erilaiset, yksilölliset sidonnat vahvistavat käsitystä millainen perho on paras vallitsevien olosuhteiden vaikuttaessa valintaan. Itsessään perhonsidonta lievittää perhokalastajan vieroitusoireita odotellessa kalastuskauden alkua.
Perhonsidonta ei ole järin kallis harrastus, toki siinäkin on laaja hintaskaala. Perusvälineistön saa 80-100 eurolla, johon kuuluu mm. liima, perhosidontapenkki, siimaa, koukkuja, silikoniputki, messinkikuulia, lankarullapidin, sakset, sidontalankaa sekä kasa erilaisia kuituja että karvoja. Netistä löytyy erinomaisia ohjaavia videoita sopivan perhon virittelyyn.